Wij-stenen

Voor pastoraal in en rond de school

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

IJD nodigt uit…

E-mail Afdrukken

IJD nodigt uit…

 

Engagementsdag

Dienstbaarheid is een centrale pijler in het evangelie. IJD organiseert deze engagementsdag vanuit de christelijke bewogenheid en zorg voor anderen!

Op donderdag 11 april 2019 (tijdens de Paasvakantie) van 10.00 u. tot 16.00 u. organiseert IJD Hasselt voor de tweede maal een engagementsdag. In drie verschillende organisaties op drie locaties in Limburg zal deze engagementsdag plaatvinden.

We starten omstreeks 10.00 u. op de instelling ter plaatse, waar de deelnemers voor kiezen! Na ons engagement nemen we de tijd om onze opgedane ervaringen uit te wisselen.

We stellen medewerkers ter beschikking om vervoer te regelen, moest dat een probleem zijn!

 1. In zorgboerderij ‘de Akkerboom’ werken we samen met personen met een beperking op een kleinschalige en milieuvriendelijke manier een dagje mee op de boerderij. Samen met de deelnemers zullen we dieren verzorgen, de moestuin onderhouden, confituur maken, groenten inmaken en nog zoveel meer!
  Locatie: Baan naar Helchteren 29, 3590 Linde-Peer
 2. Sint-Vincentius in Kuringen bestaat uit vrijwilligers in dienst van mensen in nood. Samen met deze enthousiaste vrijwilligers zetten we ons in om één dag de minderbedeelden tegemoet te komen. We doen dit door middel van materiële hulp aan te bieden (voedselpakketten, kleding, huisraad, speelgoed, …).
  Locatie: Crutzenstraat 94, 3511 Kuringen - Hasselt
 3. Bij De dierenvrienden in Sint-Truiden werken we één dag mee in het dierenasiel. We verzorgen de katten en honden niet alleen, we gaan ook met hen wandelen en spelen! Deze dieren hebben nood aan onze zorg en aandacht!
  Locatie: Bedrijvenstraat 11 3800 Sint-Truiden

Praktisch
Datum: donderdag 11 april 2019
Start omstreeks 10.00 u. op de engagementslocatie met een voorprogramma
Kostprijs: gratis
Meer informatie: www.engagementsdag.ijd.be en in bijgevoegde folder
Inschrijven voor vrijdag 29 maart 2019
Geef bij inschrijving door bij welke organisatie jij de engagementsdag wil doen.
Vragen? Tom Steensels 011 24 90 34,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Goede Vrijdagwake: Jongeren waken bij het kruis

Op vrijdag 19 april organiseert IJD Hasselt de jaarlijkse Goede Vrijdagwake in de Sint- Quintinuskathedraal te Hasselt om 19.30 u. Deze gebedswake, met liederen uit Taizé, zal worden voorgegaan door onze bisschop Patrick.

We kiezen voor een wake in Taizé-stijl omdat we in deze drukke tijden verlangen naar rust, tijd en ruimte om even stil te vallen. Taizé past perfect binnen dit concept. Samen met andere jongeren zingen we Taizéliederen in een meditatieve stijl. Daarnaast is het een internationaal en oecumenisch gebeuren. De kans om vele nationaliteiten en religies te ontmoeten in een aangename sfeer. Zoals een van de jongeren het samenvatte: de sfeer, de gezangen, het evangelie, de stilte en de gebeden brengen je meteen naar de kern van het geloof, namelijk het vertrouwen dat God met je mee gaat, dat je met Hem aan je zijde niet bang moet zijn. Is het niet dit vertrouwen, deze innerlijke rust, waar zovelen in deze tijd naar dorsten?

Daarnaast komen we samen als christenen om de kruisdood van Jezus te gedenken. Die dag offerde Hij zichzelf op voor ons, ter verzoening van onze zonden. Hij verloste ons de dag van Zijn kruisdood. Daarom staan we op Goede Vrijdag stil bij het lijden van Jezus, van deze wereld en het lijden dat ons eigen levenspad kruist. We waken samen bij het kruis van Jezus.

Mgr. Hoogmartens nodigt ons allen uit om samen met hem deze wake te beleven. Dit doen we onder prachtige muzikale begeleiding, in alle eenvoud en allen tezamen. Het inzingen start omstreeks 19.00 u. De wake start om 19.30 u.

Pelgrimswandeling Stille zaterdag

Aansluitend bij de Goede Vrijdagwake organiseert IJD Hasselt in samenwerking met Pelgrimspastoraal en CCV Hasselt een pelgrimswandeling in de ochtend van stille zaterdag. Stille zaterdag of Paaszaterdag is de laatste dag van de vastentijd alsook de laatste dag van de lijdensweek van Jezus. Om onze gestorven Jezus te gedenken beleven we Stille Zaterdag al wandelend.

We starten op zaterdag 20 april 2019 omstreeks 07u30 aan de Kerk van Waterschei (Kerkeweg 2 3600 Genk) voor een mooie wandeling van 13 km. door het gebied van het Thorpark. Omstreeks 12.00 u. eindigt onze tocht op dezelfde locatie.

We bieden aan de deelnemers van de pelgrimswandeling die ook aanwezig zijn op de Goede Vrijdagwake de mogelijkheid om samen te overnachten in het PCS – Tulpinstraat 75 3500 Hasselt. Na de Goede Vrijdagwake rollen we ons matje uit in het PCS waarna we op zaterdag ochtend vroeg uit de veren zijn om onze stapschoenen aan te trekken. We hopen op deze manier het Paasweekend ten volle te beleven.

Meer info: www.hasselt.ijd.be of 011 24 90 34

Het Pluskamp…

Al meer dan tien jaar is het Pluskamp niet meer weg te denken uit het aanbod van IJD. Het kamp is uitgesproken gelovig: jongeren vinden er gelijkgezinden, vrienden voor het leven, gespreksgenoten om te spreken over wat voor hen in het leven echt belangrijk is en hoe God daar voor hen een rol in speelt. Doorheen spelen met thematische inkleding, inspirerende knutselactiviteiten en intense gespreksmethodieken ervaren ze dat geloof in het alledaagse een rol mag spelen. De dagopening en dagsluiting zijn gezellig en informeel, samen met meer dan honderd jongeren op een groot tapijt, in de Stille ruimte, waar het kruis en het icoon van Menas (vriendschapsicoon) een prominente plaats innemen naast de thematische inkleding. Ja: wij zijn hier, wij zijn jongeren én wij willen vrienden van Jezus zijn.

Dat het kamp uitgesproken gelovig is, wilt niet zeggen dat alle jongeren uitgesproken gelovig zijn. Veel van de Pluskampers zijn zoekende jongeren, die ervoor kiezen om op hun levenspad op zoek te gaan naar God, maar nog niet zeker zijn of ze Hem al écht gevonden hebben. Anderen ervaren het geloof als een evidentie in hun leven en zijn op zoek naar verdieping van hun geloof en willen hun godsbeeld verder ontwikkelen. Een kamp, waar je met zovelen samen bent en in kleine groepjes met leeftijdsgenoten over zulke dingen kan praten, is dan misschien wel de uitgelezen plaats om verder te zoeken (naar God, geloof, liefde, geluk, zin, betekenis, roeping) …

Hoe ziet een dag op Pluskamp eruit?

’s Morgens verzamelen we voor een (h)eerlijk ontbijt op de centrale plaats, na de ochtendgymnastiek voor de vroege vogels, zetten we ons gezellig samen op de houten bakjes. Meer dan lekker eten en elkaar heb je niet nodig om de dag te starten! …of wel? Want na de afwas, is er een dagopening. Doorheen een creatieve verwerking (filmpje, toneeltje, …? Elk jaar iets anders!) krijg je het dagthema mee… het kampthema zal ‘Magnifiek!’ zijn, maar elke dag werken we nog rond een specifiek thema, dat daar mooi binnen past. Nadat we samen luisterden naar de Bijbeltekst van de dag, de inhoudelijke vragen en enthousiast gezongen hebben, gaan we naar ons leefgroeplokaal. De leefgroepbegeleiders hebben een heel programma uitgewerkt en samen met een 8-tal leeftijdsgenoten gaan we met het dagthema aan de slag. De ene keer zullen we wild samen spelen, de andere keer iets schrijven of knutselen, of misschien halen de begeleiders wel speciale gespreksmethodieken boven, die ons helpen om te praten over God. ’s Middags eten we ook weer gezellig samen, en in de namiddag gaan we weer naar de leefgroep voor nieuwe avonturen. Tijdens de begeleide vrije tijd spelen we vaak voetbal, weerwolven, honkbal of praten we gezellig met leeftijdsgenoten. Vlak voor het avondeten is het tijd voor de zangstonde: hier leren we altijd de liederen die gebruiken in de dagopeningen en dagsluitingen, zodat we die luidkeels kunnen meezingen. Als er tijd over is (en dat is er gelukkig altijd) zingen we ook al liedjes uit de kampvuurbundel. De kookploeg heeft altijd super lekker eten, Pluskamp is wel met zijn gat in de boter gevallen, wat dat betreft… We schuiven aan met onze borden en gamellen en de oudste deelnemers scheppen het eten uit. ’s Avonds is er altijd iets anders te doen: een dag workshops, een dag groot spel, een dag iets rustiger aan… en dan sluiten we de dag samen af met een mooie dagsluiting, die voorbereid wordt door een van de oudste groepen en waarin we zelf ook vaak iets mogen doen, om het thema te verwerken. Voor de groten is er dan nog een barmoment, met wereldwinkelsap en –chocolade… mmmm!

Waag jij de stap? Durf je net zoals Maria ‘JA’ te zeggen, tegen dit avontuur? Ook al weet je niet hélemaal wat er op je gaat afkomen… Je mag vertrouwen: dit wordt magnifiek! Het kamp gaat dit jaar door van 1 tot en met 6 juli.

Meer informatie, vragen, getuigenissen, filmpjes… www.pluskamp.ijd.be

IJD zorgt voor een stevige basis voor jonge begeleiders

Eén van de kerntaken van IJD Jongerenpastoraal is het ondersteunen en vormen van de begeleiders van onze aangesloten groepen. Plussers-, misdienaars-, of andere geloofsgroepen kunnen rekenen op een stevig team aan instructeurs dat instaat voor een degelijke vorming voor begeleiders. Doorheen animator-, hoofdanimator- en instructeurstrajecten behalen jongeren de vaardigheden om het beste van zichzelf te geven voor hun jongerengroep. Dit wordt bekroond door een attest van de Vlaamse overheid.

VORMING IN HET JEUGDWERK

Een goede vorming is in het jeugdwerk heel belangrijk. Bijna elke jeugdbeweging organiseert (erkende) cursussen tot animator, hoofdanimator en instructeur: tijdens het traject werken de deelnemers aan een heel aantal competenties, vastgelegd door de Vlaamse overheid, maar elke organisatie mag daar zijn eigenaardigheden aan toe voegen. Het is doorheen deze ervaring, deze uitdagingen en stimulatie, dat enthousiaste jongeren van vandaag kunnen uitgroeien tot bezielende jeugdbegeleiders van morgen.

CURSUS ANIMATOR

Via de cursus ‘animator in het jeugdwerk’ krijgen jongeren de nodige basis mee om begeleider te worden. Ze werken aan hun begeleidersattitude, leren spelvoorbereidingen uitwerken, leren samenwerken in een team en ontwikkelen zo alle vaardigheden die nodig zijn in een jeugdwerking. Zang, spel, expressie, wegtechnieken en knutselen komen daarbij aan bod. Daarnaast leren de cursisten tal van methodes toepassen om te werken rond kennismaking, geloven, gesprekstechnieken en evaluatie.

CURSUS HOOFDANIMATOR

In de cursus hoofdanimator gaan jonge begeleiders samen op zoek naar leuke manieren om hun eigen werking te laten bruisen. Zo wordt er gewerkt rond plannen en organiseren van activiteiten, rond sturen, begeleiden en coördineren van je eigen begeleidingsploeg. Ook brengen we het voorzitten van vergaderingen, visieontwikkeling en het uitbouwen van een pastoraal netwerk onder de aandacht. Verder is er tijd voor uitwisseling en verdieping met andere begeleiders.

Voor beide trajecten start je met 50 uur cursus, gevolgd door 50 uur stage. Die stage kan zowel in de eigen werking als in een jeugdbeweging of tijdens een kamp naar keuze plaatsvinden. Na een succesvolle stage ontvangen de deelnemers een officieel attest van de Vlaamse overheid.

Meer info: http://www.cursus.ijd.be  of via IJD Hasselt, Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt, 011 24 90 30, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.