Wij-stenen

Voor pastoraal in en rond de school

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Er leeft wat

E-mail Afdrukken

 

 

Honderden Limburgse jongeren brengen licht in donkere dagen

 

Vrijdagavond namen ruim 1000 Limburgse jongeren tussen 12 en 18 jaar deel aan een fakkeltocht doorheen het centrum van Bilzen. De jongeren, vooral uit jeugdbewegingen, catechese- en misdienaarsgroepen, willen bij het begin van de advent licht brengen in deze wereld en een teken van hoop zijn, maar ook hoop geven.

 

De fakkeltocht, georganiseerd door IJD Hasselt (jongerenpastoraal), strijkt elk jaar op een andere plaats in Limburg neer en werkt er samen met lokale jongerengroepen, jeugdbewegingen en middenveldorganisaties. Het is op de eerste plaats een ontmoetingsmoment voor jongeren die op weg willen gaan om te groeien in geloven. “In de eigen parochie- en schoolgemeenschap vormen zij vaak een kleine groep. Eens per jaar wil IJD Hasselt hen de ervaring meegeven van ‘met velen te zijn’ in Limburg.” zegt Tom Steensels, coördinator van IJD Hasselt.

 

Diverse workshops en een podiumprogramma brachten het thema ‘Magnifiek!’ tot leven. Dat thema verhaalt over de roeping van Maria als jong meisje tot Moeder Gods. Ook tijdens de viering, voorgegaan door bisschop Patrick Hoogmartens, stond Maria’s verhaal centraal. Nadien trok de fakkeltocht doorheen de straten van Bilzen, waarbij ook de Bilzenaren meeleefden met de vreugdevolle boodschap van de jongeren. Aan de ramen van de huizen brandden immers vele kaarsen.

 

“Tijdens de viering refereerden we ook naar de jaarthema’s van het bisdom Hasselt, ‘Hij stapt met ons mee. Luister…’ en van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, ‘Stap je mee?’. Daarin leren de jongeren dat Christus altijd met hen mee stapt, ook in de moeilijkere momenten van het leven. Dit te leren zien maakt jonge mensen krachtig en dienstbaar”, legt mgr. Patrick Hoogmartens uit.

 

Kippenvelmomenten

 “Door met zoveel enthousiaste jongeren samen te vieren en samen te stappen, tonen we dat we geloven dat er licht in deze wereld is” vertelt Mariet Grouwels van IJD, verantwoordelijke voor de fakkeltocht. Dat groepsgevoel spreekt ook Ines Verdonck uit Neeroeteren aan, die al vele jaren de vormelingen begeleidt en meeneemt naar de fakkeltocht. “Het is tegenwoordig een kunst om zoveel mensen bij elkaar te krijgen, maar voor de fakkeltocht gaat dat als vanzelf. Elk jaar kijken we er dan ook reikhalzend naar uit. Iedereen neemt eraan deel met een glimlach en staat ook werkelijk in verbinding met elkaar. De vele brandende fakkels vormen een magisch tafereel en het samen bidden is een heus kippenvelmoment.”

 

De fakkeltocht is voor de honderden jongeren een lichtpunt in de duisternis. Jate Gijbels van de Lummense Plussersjongeren: “Het geeft ons echt een warm gevoel, er is een fijne sfeer en we maken er ook plezier. Tijdens de fakkeltocht denk je aan wie het moeilijk heeft, je denkt aan wie in het donker zit, niet alleen aan jezelf, maar aan alle anderen. Het is voor ons een van de fijnste belevenissen met de plussers. Onze eigen groep wordt daar veel hechter van.” Dat beaamt ook Anne Beylemans uit Overpelt: “De temperaturen waren koud, maar de sfeer van de fakkeltocht was bijzonder warm. Ik vond het fijn deze ervaring te mogen delen met de vele andere jongeren.”

 

Jente Vandewijer